one day AÖF
 "tek günde ders geçme tekniği"
28 yıllık ALFA Akademi güvencesiyle
AÖF koordinatörü / Rehber öğretmen  
Sinan Hoca: 0530 411 6630 
Yeni üyelik    |    Üye Paneli
 
   

     

Açıköğretim Fakültesi hakkında genel bilgiler

Şifremi unuttum kaybettim hatırlamıyorum. Yeni şifre nasıl alabilirim?

Şifresi bulunmayan öğrenciler www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresinin Öğrenci Girişi bölümündeki Şifremi Unuttum linkinden, AÖF bürolarına bizzat başvurarak ya da 0850 200 46 10 - 19 (10 hat) veya 444 10 26 numaralı telefonları arayarak şifre alabilirler.

Şifreniz size özel olup, diğer şahıslara vermeniz hâlinde doğacak sorumluluk size aittir.

 

Onur/Yüksek Onur belgem ev adresime mi yoksa bağlı olduğum AÖF bürosuna mı gönderilmektedir?

Onur Belgesi veya Yüksek Onur Belgesi almayı hak kazanan öğrencilerimize veya mezunlarımıza verilmek üzere hazırlanan belgeleri 2015-2016 öğretim yılı Güz Dönemi sonun da öğrencilerin bağlı olduğu AÖF bürosuna gönderilmektedir. Onur Belgesi/Yüksek Onur Belgesini bağlı olduğunuz AÖF bürosundan takip edebilirsiniz.

Sınavlar hangi tarihlerde yapılacak?

Açıköğretim sistemiyle öğretim yapan fakültelerin Türkiye programlarında kayıtlı öğrenciler 2015-2016 öğretim yılında kayıtlı oldukları derslerden aşağıda belirtilen tarihlerde ara sınav ve dönem sonu sınavına gireceklerdir.

AÇIKÖĞRETİM, İKTİSAT, İŞLETME FAKÜLTELERİ SINAV TARİHLERİ

SINAV TÜRÜ

TARİH

Güz Dönemi Ara Sınavı

12-13 Aralık 2015

Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı

23-24 Ocak 2016

Bahar Dönemi Ara Sınavı

16-17 Nisan 2016

Bahar Dönemi Dönem Sonu Sınavı

4-5 Haziran 2016

2015-2016 Tek Ders Sınavı

16 Temmuz 2016

Aynı anda iki programa kayıt olabilir miyim?

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerine kayıtlı öğrencilerin ara sınav ve dönem sonu sınavları Cumartesi-Pazar günleri yapılmaktadır. Cumartesi-Pazar günleri öğrenci sadece bir programa ait derslerden sınava girebileceğinden, aynı anda iki programa kayıt yaptırabilmesi mümkün olmamaktadır.

Nasıl öğrenci olabilirim?

Anadolu Üniversitesinin merkezi açıköğretim sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin önlisans ve lisans programlarına kayıt olmanın pek çok yolu bulunmaktadır.

Aşağıda bizim öğrencimiz olabilmek için kayıt türleri ve koşulları yer almaktadır.

- En az lise veya dengi okul mezunu olacak/olan adaylar için Yeni Kayıt

- Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Fakültesinin önlisans programlarından mezun olacak/olan adaylar için Dikey Geçiş

- 4 yıllık öğretim süresi olan yüksekokul veya fakültelerin 1, 2, 3 ve 4. yarıyıl derslerinin tümünden başarılı olup kaydını sildirerek önlisans diploması alan öğrencilerin, lisans tamamlama yaparak öğrenimlerine devam edebilmeleri için Lisans Tamamlama

- Örgün öğretimde öğrenci olup açıköğretim sistemiyle öğrenimine devam etmek isteyen öğrenciler için Yatay Geçiş

- Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlar ile halen öğrenim gören öğrenciler* için İkinci Üniversite

*Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinden mezun olanlar başvuru yapabilirler ancak halen kayıtlı olanlar başvuru yapamazlar.

- Kaydı silinenler, ÖSYS ile yerleşip kayıt yaptırmayanlar, kurumlar arası yapılan Protokolden başvurup kayıt yaptırmayanlar öğrenimlerine devam etmek için Af Kapsamında Kayıt

 

Güz dönemi kayıt yenileme işlemleri ne zaman yapılacak?

Anadolu Üniversitesinin açıköğretim sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerindeki önlisans ve lisans programlarına kayıtlı öğrencilerin güz dönemi kayıt yenileme işlemleri Ders Ekle-Sil işlemi ve Kayıt Yenileme Bedelinin Bankaya Ödenmesi olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleştirilecektir.

Kayıt yenileme işlemleri; 12 Ekim 2015 Pazartesi günü başlayıp 23 Ekim 2015 Cuma günü mesai saati bitiminde sona erecektir.Mazeretli olanlar 23 Ekim 2015  tarihlerinde kayıtlarını yenileteceklerdir.

Güz Döneminde kayıt yeniletecek öğrencilere ders atamaları ders kodu sırasında 30 AKTS krediyi geçmeyecek şekilde Fakülte tarafından yapılacaktır. Öğrenciler tekrar ettiği dersler hariç, Fakülte tarafından atanan dersleri eksiltebilir veya toplam 45 AKTS krediyi geçmeyecek şekilde üst yarıyıldan ders ekleyebilir. Ders ekle-sil işlemi http://kayit.anadolu.edu.tr  adresinden yapılacaktır. Öğrenciler, bankaya ödeme yapmadığı sürece ders ekle-sil işlemi yapabilirler. Bankaya ödeme yapıldıktan sonra ders silme işlemi yapılması mümkün olmamaktadır. Ders ekle-sil işlemi yapmadan bankaya kayıt yenileme bedelini ödeyen öğrenciler, Fakülte tarafından atanan dersleri kabul etmiş sayılırlar. Öğrencilerin ileride sorun yaşamamaları için banka ödemesi yapmadan önce http://kayit.anadolu.edu.tr adresinden Kayıt Yenileme linkine girerek sorumlu oldukları dersleri mutlaka incelemeleri gerekmektedir.

Batı Avrupa Programları 2015-2016 öğretim yılı güz dönemi kayıt yenileme tarihini öğrenebilir miyim?

Kayıt yenileme işlemleri 28 Eylül 2015 tarihinde başlayıp, 12 Ekim 2015 tarihinde sona erecektir.

4 yıllık okuyordum önlisans diploması alarak ayrıldım. Öğrenimime tekrardan nasıl devam edebilirim?

4 yıllık öğretim süresi olan yüksekokul veya fakültelerin 1, 2, 3 ve 4. yarıyıl derslerinin tümünden başarılı olup kaydını sildirerek önlisans diploması alanlar, lisans tamamlamak isterlerse mezuniyet alanlarına göre her yıl Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerince ilan edilen programların 5. yarıyılına kayıt yaptırabilirler.

Lisans tamamlama ile ilgili ayrıntılı bilgiye www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresinin “Nasıl Öğrenci Olabilirim?” bölümündeki Lisans Tamamlama linkinden erişilebilmektedir.

Ders kitaplarının dağıtımı ne zaman kadar yapılmakta?

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin lisans ve önlisans programlarına yeni kayıt yaptıran öğrencilerin ders kitapları kayıtlar anında AÖF bürolarından verilmektedir.

Baskısı yetişmeyen bazı ders kitapları kayıtlar anında AÖF bürolarından verilemeyebilir. Verilemeyen ders kitapları daha sonra AÖF bürolarından alınabilecektir.

Öğrencilerimiz ders kitaplarının dijital versiyonuna http://eogrenme.anadolu.edu.tr adresinin GİRİŞ bölümünden veyahttp://ogrenci.anadolu.edu.tr adresinin Öğrenci Girişi bölümünden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yaparak ulaşabilirler.

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin lisans ve önlisans programlarında kayıt yenileten öğrenciler ders kitaplarını AÖF bürolarından kayıt yenileme tarihleri içerisinde veya bahar dönemi ara sınava kadar alabilirler.

Mezun kimlik kartı almak için ne yapmam gerekiyor?

Anadolu Üniversitesi olarak, Üniversitemiz ve mezunlarımız arasındaki birlik, dayanışma ve iletişimi devam ettirmek amacıyla isteyen mezunlarımıza “Mezun Kimlik Kartı” verilmektedir.

Mezun Kimlik kartı isteyen mezunlarımız kart bedeli olan ₺10.00 Anadolu Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünün T.C. Ziraat Bankası Anadolu Üniversitesi Şubesi IBAN TR070001001900400036895009 numaralı hesabına yatırıp bankadan alınan dekotun aslını dilekçeye ekleyerek AÖF bürosuna bizzat başvurabilirler.

Mezun olduktan sonra yüksek lisans yapabilir miyim?

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin lisans (4 yıllık) programlarından mezun olanlar yüksek lisans yapabilirler. Yüksek lisans yapmak isteyen mezunlarımız, yükseköğrenimlerine yüksek lisans ve doktora olanaklarını değerlendirerek öğrenim görmek istedikleri Üniversiteden yüksek lisans öğrenci alım koşullarını araştırabilirler.

Kayıt yeniletmediğim dönemde öğrencilik haklarından yararlanabilir miyim?

Öğrenciler kayıt yenilemediği dönemlerde öğrencilik hakkından yararlanamaz ve sınavlara katılamaz. Öğrencinin kayıt yenilemediği dönemler azami eğitim-öğretim süresinden sayılır. Azami eğitim-öğretim süresini aşanlar sınavlar hariç öğrencilik hizmeti alamaz

Ebelik/Hemşirelik önlisans programına kayıtlı öğrencilerin staj uygulaması nasıl yapılacak?

Ebelik Önlisans ve Hemşirelik Önlisans programlarına kayıtlı öğrencilerin zorunlu staj süreleri 20 işgünüdür.

Öğrenciler zorunlu stajını 2. yarıyıl dönem sonu sınavından sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalıdır, bölerek farklı zaman dilimlerinde yapamaz. Staj yapılacak hastanelerin tespitinde ölçüt olarak, dâhiliye, genel cerrahi, kadın doğum ve çocuk servislerinin bulunması esas alınmaktadır.

Eczane Hizmetleri önlisans programına kayıtlı öğrencilerin staj uygulaması nasıl yapılacak?

Eczane Hizmetleri Önlisans Programına kayıtlı öğrencilerin zorunlu staj süreleri 48 işgünüdür.

Öğrenciler zorunlu stajını 2. yarıyıl dönem sonu sınavından sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalıdır, bölerek farklı zaman dilimlerinde yapamaz. Öğrenci stajını eczanelerde (hastane eczaneleri dâhil), ilaç depolarında veya ilaç firmalarında yapabilir.

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri önlisans programına kayıtlı öğrencilerin staj uygulaması nasıl yapılacak?

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Önlisans Programına kayıtlı öğrencilerin zorunlu staj süreleri 30 işgünüdür.

Öğrenciler zorunlu stajını 2. yarıyıl dönem sonu sınavından sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalıdır, bölerek farklı zaman dilimlerinde yapamaz.

Öğrenci stajını Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Klinik Biyokimya Laboratuvarı, Patoloji Laboratuvarı ve Hematoloji Laboratuvarı uygulamaları olarak ve her birinde en az 1 hafta bulunacak şekilde, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Veren Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Veren Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde, Tam Teşekküllü Devlet Hastanelerinde, Tam Teşekküllü Özel Hastanelerde yapabilir.

Staj bitiminde, her bir laboratuvar uygulaması için, laboratuvar yetkilisi tarafından “Staj Değerlendirme Formu” doldurulmalıdır.

 

Sosyal Hizmetler önlisans programına kayıtlı öğrencilerin staj uygulaması nasıl yapılacak?

Sosyal Hizmetler Önlisans Programına kayıtlı öğrencilerin zorunlu staj süresi 24 işgünüdür.

Sosyal Hizmetler Önlisans Programında 2011-2012 öğretim yılı ve sonraki öğretim yıllarında kayıt yaptıran öğrenci zorunlu stajını 2. yarıyıl dönem sonu sınavından sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalıdır, bölerek farklı zaman dilimlerinde yapamaz.

2010-2011 ve önceki öğretim yıllarında kayıt yaptıran öğrencilerin staj zorunluluğu bulunmadığından bu öğrenciler staj yapamazlar.

Öğrenci stajını, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı; Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Çocuk ve Gençlik Merkezleri, Çocuk Yuvaları, Aile Danışma Merkezi Müdürlükleri, Huzurevleri, Rehabilitasyon Merkezleri, Yaşlı Hizmet Merkezleri, Yetiştirme Yurtları, Çocuk Koruma İlk Müdahale Birimleri ile Kamu ve Özel Sektöre Ait Huzurevleri, Kamu ve Özel Sektöre Ait Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Kamu ve Özel Sektöre Ait Engellilere Yönelik Özel Eğitim Kuruluşları, Devlet, Üniversite ve Özel Hastanelerin Hasta Hakları Birimi, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri, Kredi ve Yurtlar Kurumu, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Gençlik Merkezleri, Adalet Bakanlığına bağlı, Cezaevlerinin, Islahevlerinin, Aile Mahkemelerinin, Ceza Mahkemelerinin Fiilen Sosyal Çalışmacı bulunan bölümleri, Kamu ve STK’lara Ait Sokak Çocukları Merkezleri, Türkiye İş Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu, İl ve İlçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Yerel Yönetimlerin Sosyal Yardım ve Hizmet Birimleri, Sosyal Yardım ve Hizmet Amacı Güden STK’lar vb. kuruluşlarda yapabileceklerdir

Konaklama İşletmeciliği lisans programına kayıtlı öğrencilerin staj uygulaması nasıl yapılacak?

İşletme Fakültesi Konaklama İşletmeciliği Lisans Programına kayıt yaptıran öğrenciler isteğe bağlı staj yapabilmektedirler.

Öğrenciler isteğe bağlı stajını 2. yarıyıl dönem sonu sınavından sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalıdır, bölerek farklı zaman dilimlerinde yapamaz. Öğrenci staj yapabileceği tesisi kendi belirleyecektir. Öğrenci, stajını Turizm İşletme ya da Turizm Yatırım Belgesi bulunan oteller, tatil köyü işletmeleri ile staj komisyonunca uygun görülen kamu kuruluşlarında yapabilir. Staj için uygun görülen turizm işletmelerinde devamlı statüde çalışan öğrenciler, bu durumu belgeleyerek stajlarını aynı işletmede yapabilirler.

 

Laboratuvar uygulama dersleri nasıl yapılmaktadır?

Eczane Hizmetleri, Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi, Kimya Teknolojisi, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Önlisans Programlarında laboratuvar uygulama dersleri Eskişehir’de yapılmaktadır.

Laboratuvar uygulamaları devam mecburiyeti olan zorunlu derslerdir. Söz konusu derslere kayıt yaptıran öğrencilerin derslere katılmamaları durumunda laboratuvar derslerinden başarısız sayılır ve DZ harf notu verilir. Söz konusu derslerden DZ alan öğrenciler takip eden yıllarda uygulama derslerine tekrar katılarak devam etmeleri gerekmektedir.

Laboratuvar uygulamalarında yer alan her bir ders için ara sınav ve dönem sonu sınavı uygulanacaktır. Ayrıca, öğrenciler bu derslerde yapılan uygulama ile ilgili raporlar hazırlayacaklardır. Ara sınav, uygulama, dönem sonu sınavının başarı notuna katkısına göre hesaplanan değerlerinin toplamı ile dersin başarı notu bulunacaktır. Başarı notu 60 ve üzeri olan öğrencilere YT (Yeterli), 60’ın altında olan öğrencilere YZ (Yetersiz) harf notu verilmektedir. Laboratuvar derslerine katılan ve YZ notu alan öğrencilerden laboratuvar uygulama notu 50 ve üzeri ise öğrenciler bu dersi tekrar aldıklarında, yüz yüze laboratuvar uygulamalarına katılmadan sadece ara ve dönem sonu sınavlarına katılacaklardır.

Programlarda hangi derslerin, laboratuvar uygulama dersi olduğu konusundaki bilgi e-öğrenme portallarında yer almaktadır.

Mezuniyet tarihim ne olacaktır?

Açıköğretim sistemiyle öğretim yapan Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinden mezun olanların mezuniyet tarihleri, ilgili Fakültelerin Fakülte Yönetim Kurulu kararlarına göre; Güz Dönemi ve Bahar Döneminde dönem sonu sınavında mezun olacak öğrenciler için Güz ve Bahar Dönem Sonu sınavlarını izleyen ilk iş günü tarihi verilmektedir.

Okulöncesi Öğretmenliği lisans programındaki uygulama dersleri nasıl yapılmaktadır?

Okulöncesi Öğretmenliği Lisans Programı Okul Deneyimi (5. Yarıyıl), Öğretmenlik Uygulaması I (7. Yarıyıl), Öğretmenlik Uygulaması II ve Topluma Hizmet Uygulamaları (8. Yarıyıl) dersleri, öğretmenlik mesleğini oluşturan birçok görevi öğretmen adaylarına tanıtma amacı güden planlı gözlem ve eğitim etkinliklerinden oluşmaktadır.

Bu dersler yoluyla öğretmen adaylarının okul yaşamını ve eğitim ortamını gerçek okul ortamında tanımaları beklenmektedir. Tüm uygulama dersleri devam mecburiyeti olan zorunlu derslerdir. Uygulama dersleri e-portfolyo yöntemi ile yürütülmekte ve değerlendirilmektedir. Bu derslerin uygulama sürecine ilişkin bilgiler e-öğrenme portalında yer almaktadır.

Öğrencilerin, uygulama dersleri ile ilgili olarak öğretim yılı başında internet üzerinden yapılan duyuruları takip etmeleri, uygulama sürecinin işleyişinde sorun yaşanmaması açısından önemlidir. Her dersin işleyişine yönelik ayrıntılı bilgi ilgili dersin uygulama kılavuzunda verilmiştir.

Diploma notumu nasıl öğrenebilirim?

Diplomalar üzerinde diploma notu veya mezuniyet notu gibi ifadeler yer almamaktadır. Mezun olduğunuzda diplomanız ile birlikte verilen Not Durum Belgesinde (Transkript) genel not ortalamanız yer almaktadır.

Not Durum Belgeniz (Transkript) yoksa size en yakın AÖF bürolarından alabilirsiniz.

Para iadesi için başvuruda bulundum. Yanlış hesap numarasını bildirmişim. Ne yapabilirim?

Kendinize ait doğru IBAN numaranızı Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Merkez Büro Yöneticiliği 26470 ESKİŞEHİR adresine kargo ya da posta yolu ile yeniden bildirmeniz  gerekmektedir.

Yaz okulu var mı?

Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinde Yaz Okulu bulunmamaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetler personeliyim. Kayıtlarda TSK personel kimliğim ile kayıt yaptırabilir miyim?

Türk Silahlı Kuvvetler personeli kimliği ile kayıt yapılmamaktadır. Komutanlık, karargâh, birlik veya personelden alacağınız “Görev Belgesi” ile kayıt yaptırabilirsiniz.

Öğrenci kartını alabilmek için verilen fotoğraflı imzalı form belgesini kaybettim ne yapmam gerekir?

Öğrenciler hazırlanan yeni öğrenci kimlik/tanıtım kartlarını fotoğraflı özel kimlik belgesi ile birlikte (nüfus

cüzdanı, sürücü belgesi gibi) bağlı oldukları AÖF bürosuna bizzat başvurarak alabilirler.

Sınavlar hangi gün yapılmaktadır?

Ara ve dönem sonu sınavları Cumartesi ve Pazar günleri sabah 9.30’da, öğlenden sonra 14.00’da yapılmaktadır.

Hafta içinde sınav yapılmamaktadır.

Yurt dışında sınavlara katılabilir miyim?

Açıköğretim sistemiyle öğretim yapan fakültelerin Türkiye programlarına kayıtlı öğrencilerin sınavları yurt içinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde yapılmaktadır. Öğrencilerimizin yurt dışındaki bir merkezde sınava girmeleri mümkün değildir.

Bir sorunun puan değeri nasıl belirleniyor?

Sınavların değerlendirilmesi her ders için 100 tam not üzerinden yapılmaktadır. Bir dersin sınavında sorulan soruların sayısı 100 ile bölünerek her sorunun puan değeri bulunur.

Örneğin; Felsefe bölümünde “Çağdaş Felsefe”  dersinin sınavında 20 soru sorulmuş ise her sorunun puan değeri  (100/20=) 5 puan olarak bulunur.

Öğrencinin sınavda doğru yanıt sayısı soruların puan değeri ile çarpılarak o dersten almış olduğu sınav notu bulunur.

Bağıl değerlendirme sistemi nedir?

Yıllık sistemde öğretim yapılan programlarda sınavların değerlendirilmesi mutlak değerlendirme sistemine göre yapılmaktaydı. Mutlak sistemde bir öğrencinin bir dersten başarılı olabilmesi için önceden belirlenmiş mutlak bir not sınırını aşması beklenir. Örneğin; 50 veya 70 gibi mutlak bir sınır. Bunun anlamı 50 veya 70 üzeri not alanlar başarılı, altı ise başarısızlık olarak değerlendirilmekteydi.

Bağıl Değerlendirilme Sisteminde (BDS) mutlak bir not sınırı konmamaktadır. BDS adından da anlaşılacağı gibi bir öğrencinin başarısı, bir programda o dersi alan grup içindeki diğer öğrencilerin başarı düzeyleri ile bağlantılı bir şekilde değerlendirilmektedir.

BDS’de temel amaç, belirli bir dersi alan öğrencilerin yüz üzerinden aldıkları mutlak notlara göre değil, o dersi alan grup içinde gösterdikleri performansa göre notları belirlemektir.

Performansın anlamı bir bölüm veya programda o dersi alan öğrencilere göre, bir öğrencinin ne durumda olduğudur. Yani bir programda o dersi alan öğrencilerin ortalamasının ne kadar altında veya üstünde kaldığını belirlemektir.

BDS’de ulaşılması gereken standartlar önceden belirlenemez. BDS’de geçme notları bir anlamda önceden ilan edilemez. Bir programda o dersi alan öğrencilerin başarısı düşük ise düşük puanla dersten geçilebilmekte, başarı yüksek olduğu derslerde yüksek puanla o dersten, ders tekrarına kalınabilmektedir.

BDS bir anlamda bir ölçme sonucunda elde edilen notların değerlendirme yöntemidir. Ölçme ise öğrencilerin bir dersten yapılan ara ve dönem sonu sınavlarında, sınav sonuçlarını hangi oranda doğru yanıtladıklarını ortaya koyan 100 veya farklı bir birimle ifade edilen işlemleri kapsar.

Harf notları nedir?

Başarı notlarının hesabından sonra yapılması gereken öğrencilerin başarı notlarına göre o dersi geçip geçmediğinin belirlenmesi işlemidir.

Diğer bir deyişle öğrencinin o dersten aldığı başarı notunun neyi ifade ettiğinin açıklanması yani harf notlarına dönüştürülmesi işlemidir. Merkezi açıköğretim ve uzaktan eğitim sistemiyle öğretim yapılan bölüm ve programlarda aşağıdaki harf notları kullanılmaktadır. Bu harf notları ve harf notlarının anlamları şunlardır:

AA:   Geçer

AB:   Geçer

BA:   Geçer

BB:   Geçer

BC:   Geçer

CB:   Geçer

CC:   Geçer

CD:   Koşullu Geçer

DC:   Koşullu Geçer

DD:   Koşullu Geçer

FF:    Tekrar

Kullanılan Diğer Harf Notları

• YT (Yeterli) ve YZ (Yetersiz) notları, ilgili Birim Yönetim Kurulunun kararı ve Sena-tonun onayıyla not ortalamalarına katılması uygun görülmeyen derslerde başarının gösterilmesi için kullanılır. Böyle bir derste yeterli başarı gösteren öğrenciye YT, gösteremeyen öğrenciye YZ notu verilir.

• EK (Eksik) notu, dersin gereklerini zamanında tamamlayamayan öğrenciye verilir. Bu notu alan öğrenci, eksiklerini bir sonraki dönemin başlamasından önce tamamlamak zorundadır. Verilen süre içinde eksiklerini tamamlayan öğrenciye, yeni bir not verilir. Öğrencinin eksiğini tamamlamaması halinde, EK notu o ders için hangi harf notlarının kullanıldığına bağlı olarak FF veya YZ notuna dönüştürülür. EK notu, yerine yeni bir not belirlenene kadar not bildirimi belgelerinde gösterilir, daha sonra gösterilmez.

• MU (Muaf) notu, dikey ve yatay geçiş ile gelen öğrencilerin önceki Yükseköğretim Kurumu’nda alıp başarmış olduğu ve ilgili Birimin Yönetim Kurulu’nca muaf tutulması uygun görülen dersler için verilir.

• KL (Kaldırıldı) notu, programdan kaldırılması ve karşılığı gösterilmemesi nedeniyle öğrencilerin sorumlu tutulmayacağı dersler için verilir.

• SD (Sorumlu Değil) notu, yapılan ders intibakı sonucu öğrencinin sorumlu olmayacağı dersler için verilir.

• DV (Devam Ediyor) notu, bir dönemden uzun süreli bir dersin henüz tamamlanmadığı dönemin sonunda, derse devam etmekte olan öğrencilere verilir.

• DZ (Devamsız) notu, devam koşulunu sağlayamayan öğrencilere verilir. Bu öğrenciler dönem sonu değerlendirilmesine alınmazlar. DZ notu, FF veya YZ notu ile eşdeğerdir.

 

Yanlış cevaplar sınav puanlamasına etki ediyor mu?

Sınav sorularında hata var ve soru iptal edilmiş ise iptal edilen sorunun puan değeri nota eklenmektedir.

Açıköğretim (AÖF) Bütünleme sınavı yapılacak mı?

Türkiye’nin ve Anadolu Üniversitesinin de dâhil olduğu, Bologna Süreci kapsamında, Anadolu Üniversitesi açık ve uzaktan eğitim sistemi yeniden yapılandırılmaktadır. Yeniden yapılandırma ile kitle eğitimine odaklı, şeffaf, tanınır ve hareketli, öğrenci merkezli, çağdaş teknolojiyi kullanabilen, etkileşimli ve esnek, ülkenin işgücü talebine cevap veren, yaşam boyu öğrenme felsefesi ile her yaştan öğrencinin eğitim talebini karşılayan, sistemin ve programın tanınırlığını sağlayan bir eğitim hedeflenmektedir. Bu kapsamda Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin yıllık sistemde öğretim yapılan bölüm ve programlarının tamamı 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun değişik 44. maddesi gereğince 2012-2013 Öğretim Yılında dönemlik-kredili sisteme geçirilmiştir. Bu sayede hem ulusal hem de uluslararası anlamda yükseköğrenime tam bir eklemlenme sağlanmıştır.

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinde güz döneminde güz dönemi ara sınavı ve dönem sonu sınavı, bahar döneminde bahar dönemi ara sınavı ve dönem sonu sınavı olmak üzere ilgili öğretim dönemlerinde kaydını yenileten öğrencilere dört sınav yapılmakta olup, her bir sınav organizasyon açısından Türkiye ve Dünyadaki en büyük sınav organizasyonlarındandır.

Öğrenci sayısı açısından Dünyanın en büyük üniversiteleri arasında yer alan üniversitemizin, tüm öğrencilerine kayıt, öğrenci ve sınav hizmetlerini zamanında ve eksiksiz sunabilmesi, sistemin sürdürülebilirliği ve güvenirliği açısından en önem verilen konudur. Ancak dönemlik sistem uygulamasında, yasalarla çizilen öğretim zamanları ve bir milyonun üzerindeki öğrencimizin kayıt ve sınav organizasyonları daha kısıtlı bir takvimle çalışılmasını zorunlu hale getirmektedir. Bir sınav organizasyonu için soruların hazırlanması hariç hazırlık, organizasyon ve değerlendirme süreçleri için en az 78 gün gerekmektedir.

Sınavlarda başarının değerlendirilmesinde Bağıl Değerlendirme Sistemi kullanılmaktadır. Bu sistemde güz ve bahar dönemleri birbiri ile ilişkilidir. Güz döneminde bir öğrencinin başarısız olduğu bir dersi bahar döneminde genel not ortalamasını yükselterek kurtarma şansı vardır. Bütünleme sınavı uygulandığında dönemler arası bağlantı kopacağından ve sistemdeki uyarı ve tekrar durumları uygulanamayacağından öğrenci başarısı olumsuz etkilenecektir. Ders, sınıf geçme ve değerlendirme sistemimiz incelendiğinde bu durum açıkça görülecektir. Tüm bu açıklamalar sonucunda bütünleme sınavı uygulanması durumunda öğrencilerimizin dezavantajlı duruma geleceği değerlendirilmektedir.

Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 08.01.2014/1.1 nolu “Açıköğretim Programlarında bütünleme sınavı yapılıp yapılmayacağının Anadolu Üniversitesi Senatosunca kararlaştırılmasına oy çokluğu ile karar verildi.” yazısına istinaden Üniversitemiz Senatosunun 11.07.2012 tarih ve 8/2 sayılı “Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri öğrencileri için Açıköğretim Dönemlik-Kredili sistemde Bütünleme Sınavının mümkün olamayacağı” kararının aynen uygulanmasına 14.08.2014 tarih ve 6 sayılı Anadolu Üniversitesi Senatosunca karar verilmiştir.

Bu nedenle 2012-2013 öğretim yılından itibaren açıköğretim sistemi ile öğretim yapılan Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinde bütünleme sınavı uygulanmamaktadır.

 

Sınav günlerinde AÖF büroları açık oluyor mu?

Sınavın yapıldığı Cumartesi ve Pazar günlerinde AÖF büroları 8.00 – 16.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

 

Dönem not ortalaması ve genel not ortalaması nedir?

Her dönem sonunda öğrencilerin başarı durumu, Dönem Not Ortalaması ve Genel Not Ortalaması ile belirlenir.

Bu amaçla, kayıt olunan ve not ortalamalarına katılan her dersin kredisiyle o dersten bağıl değerlendirme sonucunda belirlenen harf notunun katsayısı çarpılarak bulunan değerlerin toplamının, bu derslerin kredilerinin toplamına bölünmesi ile bir not ortalaması bulunur.

Bu işlem bir dönem içinde alınan dersler için yapılırsa Dönem Not Ortalaması (DNO), o zamana kadar alınmış bütün dersler için yapılırsa Genel Not Ortalaması (GNO) elde edilir.

Genel Not Ortalaması hesaplanırken, tekrar edilen ders bulunması halinde bu dersten alınan en son not dikkate alınır.

Sınava giriş belgesini nasıl alabilirim?

Öğrenciler, Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesini sınav tarihinden bir hafta öncesinde  www.anadolu.edu.tr/acikogretim  adresinin Öğrenci Girişi bölümünden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yaparak veya AÖF Bürolarından alacaklardır.

Öğrenciler Sınav Giriş Belgesinde yazılı olan sınav il, ilçe, bina, salon, sıra, tarih ve saatte sınava girmek zorundadırlar.

Öğrenciler sınava girecekleri binayı sınavdan en az bir gün önce mutlaka görmeli ve sınav saatinden bir saat önce sınava gireceği binada hazır bulunmalıdırlar.

Sınav giriş belgesinde belirtilen yer ve tarihte sınava girmeyen öğrenciler için başka bir yerde veya zamanda mazeret sınavı açılmaz. Her ne sebeple olursa olsun sınav hakkının saklı tutulması mümkün değildir.

Sınav Giriş Belgeleri öğrencilerin adreslerine posta ile gönderilmemektedir.

 

Mazeret sınavı düzenleniyor mu?

Her ne sebeple olursa olsun sınavlara katılmayan öğrenciler için mazeret sınavı yapılmaz.

Sınava giriş belgesinde belirtilen yerde ve tarihte sınava girmeyen öğrenciler için (mazeretli bile olsalar) başka bir yerde veya zamanda telafi sınavı açılmaz. Bu nedenle, her ne sebeple olursa olsun sınav hakkının saklı tutulması mümkün değildir.

Öğrencilerin mağdur olmamaları için, mutlaka sınavlara katılmaları gerekmektedir. Mazeretli bile olsalar, öğrenciler için telafi sınavı açılmaz.

 

Kaydımı dondurabilir miyim?

Açıköğretim sisteme göre öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin kayıt ve kayıt yenileme işlemlerinde kayıt dondurma uygulaması bulunmamaktadır.

Öğrenciler, öğretime devam etmek istedikleri dönemin başında, kayıt yenileme tarihleri içerisinde kayıtlarını yenileterek öğrenimlerine devam edebilirler.

Kayıtlarını yeniletmeyen öğrenciler sınavlara giremezler ve öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

Kayıt yeniletmeyip daha sonradan öğrenimlerine devam etmek isteyen öğrenciler, devam etmek istedikleri dönemin kayıt yenileme tarihleri içerisinde kayıtlarını yenileterek eğitim-öğrenimlerine devam edebilirler.

Sınav kuralları nelerdir?

1.    Sınavın ilk 30 dakikası ve son 5 dakikası içinde, sınavınızı tamamlasanız bile salondan çıkamazsınız. Herhangi bir nedenle salondan çıktığınız takdirde, sınava devam etmenize izin verilmez.

2.    Sınavda hesap makinesi kullanabilirsiniz. Ancak, kullanacağınız makinede alfabetik tuş takımı (A, B, C, …) ve program yapılmasına, saklanmasına, çalıştırılmasına imkân veren EXE, STORE, RUN vb. tuşlar bulunamaz.

3.    Kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanlar; pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlar; cep telefonu, bilgisayar, tablet, telsiz, kamera vb. iletişim, depolama, kayıt ve veri aktarma cihazları; ruhsatlı veya resmi amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesneler ile sınava girmek kesinlikle yasaktır.

4.    Sınav süresince görevlilerle konuşmak, görevlilere soru sormak yasaktır. Aynı şekilde görevlilerin de öğrencilerle yakından ve alçak sesle konuşmaları yasaktır. Gerekli durumlarda görevliler yerinizi değiştirebilir.

5.    Size verilen cevap kâğıdının üzerindeki TCKN, ad, soyadı, bilgilerini kontrol ediniz, üzerindeki ilgili alanları doldurarak imzalayınız. Bu bilgiler size ait değilse, görevlileri uyararak sizait cevap kâğıdını isteyiniz. Başka öğrenciye ait cevap kâğıdı kullanan öğrencilerin o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır.

6.    Cevap kâğıdı üzerine test grubunu (kitapçık türünü) (A, B, C, D) kodlamayan veya birden fazla kodlama yapan öğrencilerin sınavları geçersiz sayılır.

7.    Cevap kâğıdınıza yazacağınız her türlü yazı ve yapacağınız işaretlemeler için koyu yazan siyah kurşun kalem kullanmalısınız. Siyah kurşun kalem dışında farklı bir kalem (tükenmez, mürekkepli ya da renkli vb.) kullanan öğrencilerin sınavları geçersiz sayılır.

8.    Aşağıdaki durumlarda sınav görevlileri tarafından Bireysel Sınav İptal Tutanağı düzenlenir ve ilgili öğrencilerin o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır:

  • Sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin uyarılarına uymamak, sınav düzenini bozmak,
  • Kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanları; pergel, açıölçer, cetvel vb. araçları; cep telefonu, bilgisayar, tablet, telsiz, kamera vb. iletişim, depolama, kayıt ve veri aktarma cihazlarını; ruhsatlı veya resmi amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesneleri yanında bulundurmak,
  • Alfabetik tuş takımı (A, B, C, …) ve program yapılmasına, saklanmasına, çalıştırılmasına imkân veren EXE, STORE, RUN vb. tuşlar bulunan hesap makineleri kullanmak,
  • Sınav sırasında kalem, silgi vb. araç-gereç paylaşımında bulunmak,
  • Cevapları, cevap kâğıdı dışında bir yere yazmak ve sınav salonundan dışarı çıkarmak,
  • Resmi kıyafetle (kıtalarından izinli er ve erbaşlar haricinde) sınava girmek,
  • Sınava girebilmek için gerekli belgeleri eksik olduğu halde sınava katılıp, cevap kâğıdında işaretleme yapmak,
  • Sınav görevlileri tarafından öğrencinin kimliğinden şüphe duyulması,
  • Cevap kâğıdını ve/veya soru kitapçığını sınav görevlilerine eksiksiz ve sağlam bir şekilde teslim etmemek, sınav salonu dışına çıkarmak.

9.    Kopya çekmek, vermek ya da çekilmesine yardımcı olmak vb. eylemlerde bulunan öğrenciler hakkında Bireysel Sınav İptal Tutanağı düzenlenir, o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır ve kopya olayının gerçekleştiği sınav dönemini izleyen ilk sınav döneminde hiçbir dersin sınavına giremezler.

10.  Cevap kâğıdını ve/veya soru kitapçığını yırtmak, başka bir öğrencinin yerine sınava girmek ya da kendisi yerine başka birini sınava sokmak eylemlerinden herhangi birini gerçekleştiren öğrenciler hakkında Bireysel Sınav İptal Tutanağı tutulur, o oturumdaki sınavları geçersiz sayılır ve haklarında ilgili Fakülte tarafından disiplin soruşturması açılır.

11.  Sınav başlamadan önce Sınav Giriş Belgenizi, Öğrenci Kimlik Kartınızı (veya Öğrenci Tanıtım Kartı veya Sınavda Geçerli Öğrenci Kimlik Belgesi), Fotoğraflı ve Onaylı Kimlik Belgenizi sıranızın üzerine bırakınız.

12.  Soru kitapçığındaki her bir derse ait testi cevaplamanız için verilen süre 30 dakikadır.

13.  Soru kitapçığınızı aldığınızda sayfalarına hızlıca bakarak hatalı ya da eksik baskı olup olmadığını kontrol ediniz. Hata/eksik olması durumunda kitapçığınızın değiştirilmesi için derhâl Salon Başkanına başvurunuz. Sınav görevlileri sınavın başladığını belirtmeden kitapçığınızı tekrar açmayınız.

14.  Soru kitapçığınızdaki ilgili alanlara ad, soyadı, TCKN, sınav salon no, sıra no bilgilerinizi eksiksiz doldurarak imzanızı atınız. Soru kitapçığınızın sayfalarındaki boş yerleri müsvedde amacıyla kullanabilirsiniz.

15.  Cevap kâğıdınızda belirtilen kitapçık kodu ile soru kitapçığınızın kodunu karşılaştırınız. Aynı değilse, sınav görevlilerine durumu bildirerek doğru kitapçığın verilmesini talep ediniz.

16.  Cevaplarınızı, cevap kâğıdında ilgili ders için ayrılmış olan alana, cevap yerinin dışına taşırmadan işaretleyiniz. Soru kitapçığı üzerinde yapılan işaretlemeler değerlendirmeye alınmayacaktır.

17.  Cevap kâğıdı üzerinde değişiklik yapmak istediğinizde, iz bırakmayan bir silgi kullanınız. Cevap kâğıdınızı buruşturmayınız, katlamayınız ve üzerine gereksiz hiçbir işaret koymayınız.

18.  Yanlış cevaplarınız dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle cevapsız soru bırakmamanız yararınıza olacaktır.

19.  Her sorunun tek bir doğru cevabı vardır. Bir soru için birden çok cevabı işaretlerseniz, o soruyu yanlış cevaplamış sayılacaksınız.

20.  Soruların ait olduğu derslerin içeriklerinde, basımdan sonra değişiklik yapılmış olabilir. Bir sorunun cevabı sonraki düzenlemelerle değişmiş olsa bile, o soruyu ders kitabınızda verilen bilgileri dikkate alarak cevaplayınız.

21.  Sınav bitiminde, cevap kâğıdınızı ve soru kitapçığınızı salon görevlilerine eksiksiz biçimde teslim ediniz. Sınav bittikten sonra gönderilen cevap kâğıtları dikkate alınmayacaktır.

Kaydımı nasıl sildirebilirim?

Kayıt sildirmek isteyen öğrencilerin, aşağıda belirtilen belgeleri tam olarak hazırlayarak AÖF bürolarından birine bizzat başvurmaları gerekmektedir. Geçmiş öğretim yıllarına ait öğretim gideri ve öğrenim ücreti/öğrenci katkı payı borcu olan öğrencilerin kayıtlarının silinebilmesi için AÖF bürosuna başvurmadan önce bu borçlarını bankaya ödemeleri gerekmektedir.

Kayıt sildirmek için öğrencilerin;

a) Kaydını sildirmek istediğini açıkça belirten imzalı ve tarihli dilekçeyi,

b) Öğrenci kimlik/tanıtım kartını, başvurdukları AÖF bürosuna vermeleri gerekmektedir.

Posta ile kayıt silme işlemi yapılmaz!

Kayıt silme işlemi öğrencinin bizzat AÖF bürosuna başvurmasıyla yapılacaktır. Anne, baba, kardeş ve eş gibi yakınları kayıt sildirme işlemi yaptıramazlar.

Öğrenci kimlik/tanıtım kartını ibraz edemeyenlerin özel belgelerle kimliğini kanıtlamaları gerekmektedir. Aksi takdirde kayıtları silinmez.

Kayıt silme işlemi, öğrenciye, ilgili askerlik şubesine, Anadolu Üniversitesi otomasyon sistemine aynı anda bildirildiği ve bu işlemin iptal edilmesi mümkün olmadığı için öğrencilerimiz kayıt silme konusunda kesin kararlarını vermeden AÖF bürolarına başvurmamalıdırlar.

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin bir programında hâlen kayıtlı olan öğrencinin, 2015-2016 Öğretim Yılında yeni bir programa kayıt yaptırabilmesi için eski kaydını sildirmesi gerekmektedir. Bu öğrenci, eski kayıtları için hiçbir hak iddia edemez

 

Sınav soruları ve cevap anahtarları internette nerede yayımlanıyor?

Geçmiş yıllardan günümüze kadar yapılmış açıköğretim sınavlarının soruları Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sınav Yayınlama Sisteminde yayımlanmaktadır.

http://sinav.eogrenme.anadolu.edu.tr adresinden TCKN ve şifrenizle oturum açarak çıkmış sınav sorularına bakabilir ve cevap anahtarı kısmından soruların doğru cevaplarını görebilirsiniz.

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültesi öğrencilerinin sınav soruları ve cevap anahtarları sınavın yapıldığı günü takip eden üç iş günü içerisinde Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sınav Yayınlama Sisteminden yayınlanmaktadır.

http://sinav.eogrenme.anadolu.edu.tr adresinden Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sınav Yayınlama Sistemine erişebilirsiniz.

 

Sınavlarda kopya çektiği tespit edilen öğrenciler hakkında nasıl bir işlem yapılmaktadır?

Sınavlarda kopya çektiği tespit edilen öğrencilerin, kopya işlemini gerçekleştirdiği o oturumdaki sınavı, sınav görevlilerince düzenlenen Bireysel Sınav İptal Tutanağına dayanılarak ilgili Dekanlık tarafından geçersiz sayılır.

Sınavı/sınavları geçersiz sayılan öğrenci bu ders/derslerden 0 (sıfır) almış kabul edilirler.

Kopya nedeniyle sınavı/sınavları geçersiz sayılan öğrenci, kopya olayının gerçekleştiği sınav dönemini izleyen ilk sınav döneminde hiç bir dersin sınavına giremez.

 

Büro telefonlarına nasıl ulaşabilirim?

AÖF bürolarımızın öğrenciler tarafından aranabilecek bireysel telefon numaraları bulunmamaktadır. Bunun nedeni ise yanıtların tek bir elden verilmesini sağlamaktır.

Bu doğrultuda öğrencilerimiz 0850 200 46 10-19 (10 Hat) ve 444 10 26 Açıköğretim Sistemi Etkileşim Merkezini arayarak sorularına yanıt alabilirler.

Ayrıca internet üzerinden Üniversitemizin web sayfalarında aradığınız bilgiyi araştırabilir, eposta göndererek sorularınıza yanıt alabilir ve yine Üniversitemizin resmi sosyal medya ortamlarından açıköğretim ve uzaktan eğitim sistemiyle ilgili paylaşımlarımızı takip edebilir ve bizden haberdar olabilirsiniz.

 

Ara ve dönem sonu sınav notunun başarı notuna katkısı ne kadardır?

Açıköğretim sistemine göre öğretim yapılan programlarda (İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında İngilizce okutulan dersler ve ödevi olan dersler hariç) yapılan sınavlar sonucunda alınan notların, başarı notuna katkı oranları; ara sınav notunun % 30’u, dönem sonu sınav notunun %70’tir.

Bir Dersin Başarı Notu = (Ara Sınav Notu X %30) + (Dönem Sonu Sınav Notu X %70) değerlerinin toplamı ile hesaplanır.

 

Örneğin; “Çağdaş Felsefe” dersinin ara sınavında 60, dönem sonu sınavında 80 alan bir öğrencinin başarı notu şu şekilde hesaplanmaktadır.

Başarı Notu = (60 X %30) + (80 X %70) => Başarı Notu = 18 + 56 => Başarı Notu = 74

 

Öğrenci belgesini öğrenci adına yakını alabilir mi?

Öğrenci belgeleri öğrenci kimlik kartıyla AÖF bürosuna müracaat eden öğrenci yakınlarına da verilebilmektedir.

Askerlik tecili için yaş sınırı var mıdır?

Üniversitemize gönderilen Milli Savunma Bakanlığı’nın 15/07/2011 tarih ve 20227 sayılı yazısında; “1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 35/C maddesi gereğince 29 yaşından büyük öğrencilerin askerlikleri ertelenmemektedir. Ancak, okula kayıt yaptıran ve askerlik erteleme hakkı bulunmayanlardan silahaltına alınanların, kanuni izinlerine mahsuben sınava girebilmeleri için yeteri kadar izin verilmektedir.” denilmektedir.

Bu kapsamda 29 yaşından büyük erkek öğrencilerimize Askerlik Kanunu gereğince öğrenci durum belgesi verilmemektedir.

1111 sayılı Kanundaki düzenleme ile azami öğrenim süresini aşan 29 yaşın altındaki öğrencilerden “Kaydını Yeniletmeyen” öğrencilere Askerlik Şubelerince “Yoklama Çağrısı” çıkartılmakta olup cezai işlem başlatılmaktadır.

29 yaşın altında askerlik çağı gelmiş olup güz dönemi veya bahar döneminde kaydını yeniletmeyen öğrencilerin cezai işleme tabi olmamaları ve mezuniyet haklarını kaybetmemeleri için mutlaka Askerlik Şubelerine bizzat başvurmaları gerekmektedir

 

Şifremi nasıl değiştirebilirim?

Şifre değişikliğinizi www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresinin Öğrenci Girişi bölümündeki Şifremi Değiştirmek İstiyorum linkinden gerçekleştirebilirsiniz.

e-Posta ve öğrenci girişi bölümlerinde şifrenizin aynı olduğunu ve yapacağınız şifre değişikliğinin her iki hizmette de geçerli olacağını unutmayınız.

 

Sınava girebilmek için gerekli belgeler nelerdir?

Öğrenciler sınava girebilmek için aşağıda sıralanan 2 belgeyi yanlarında bulundurmalıdırlar.

1) Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi

2) Fotoğraflı ve Onaylı Özel Kimlik Belgesi

(Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi (muvazzaf askerler hariç), Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe/mavi kartlar)

 

Sınava giriş için gerekli bu iki  belgeden biri bile eksik olsa öğrenci sınava alınmaz!

 

Referans mektubu almak istiyorum, nasıl alabilirim?

Referans mektubu almak isteyen mezunlarımız imzalı dilekçelerini “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Merkez Büro Yöneticiliği Yunusemre Kampüsü 26470 ESKİŞEHİR” adresine göndermeleri halinde istedikleri belge hazırlanarak adreslerine gönderilecektir.

Diplomamı başka bir AÖF bürosundan alabilir miyim?

Mezunlarımız bağlı oldukları AÖF bürosuna öğrenci kimlik kartıyla bizzat başvurarak kendileri veya yasal vekilleri imza karşılığında diplomalarını alabilirler. AÖF büroları arasında diploma gönderme işlemi yapılmaz.

Askerlik şubesine öğrencilik durumum hakkında bilgi veriliyor mu?

Öğrencilerimizden askerlikle ilişkisi olanlar için Güz,Bahar ve Dönem sonu mezunlarının öğrenim durumlarına ilişkin bilgi yılda 3 sefer Üniversitemiz tarafından Yükseköğretim Kurulu Bilgi Sistemine (YÖKSİS) toplu olarak belirli zaman dilimlerinde bildirilmektedir

 

Diplomam adresime posta veya kargo ile gönderilir mi?

Diplomalar öğrencinin adresine ve istediği resmî kurumlara posta veya kargo ile gönderilmez.

Öğrenci kimlik kartım posta veya kargo ile adresime gönderilir mi?

AÖF bürosunda öğrenci kimlik kartınız kontrol edildikten ve ilgili öğretim yılının bandrolü yapıştırıldıktan sonra imza karşılığında size teslim edilecektir. Bu yüzden adresinize posta veya kargo ile öğrenci kimlik kartınız gönderilmemektedir.

Kayıt silme işlemini postayla yoluyla yaptırabilir miyim?

Posta ile kayıt silme işlemi yapılmamaktadır.

Öğrenci kimlik kartımı herhangi bir AÖF bürosundan alabilir miyim?

Öğrenci kimlik kartınızı sadece bağlı olduğunuz AÖF bürosundan alabilirsiniz.

 

Diplomamın “Aslı Gibidir” onaylı suretini alabilir miyim?

Mezunlara diploma asılları verildiğinden onaylı fotokopileri verilmemektedir.

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinden mezun olan öğrencilerimizden bazıları resmî veya özel kuruluşlara verilmek üzere onaylı diploma fotokopisi istemektedirler. 31 Temmuz 2009 tarih ve 27305 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğinin 8/d maddesinde; “İstenen belgenin aslının getirilmesi hâlinde, belgenin fotokopisi, aslının uygunluğu kontrol edildikten sonra ilgili görevli tarafından isim ve unvan yazılarak tasdik edilir.” denilmektedir. Onaylı diploma fotokopisi isteyen resmî ve özel kuruluşların bu maddeye göre diploma fotokopisini onaylayarak işlem yapmaları gerekmektedir.

Askerlik tecil işlemi için nasıl bir belge alabilirim?

Fakültemizce öğrencilerimizin öğrencilik durumu zamanında bildirilmiş olmasına rağmen bazı askerlik şubeleri, öğrencilerimize duyuru çıkararak öğrenci durum belgesi isteyebilmektedirler. Böyle bir durumla karşılaşan öğrencilerimiz, AÖF bürolarına bizzat başvurarak veya posta yoluyla Öğrenci Durum Belgesi (EK-C2) alabilirler.

Kısa dönem veya yedek subay olarak askerlik hizmeti yapılabilir mi?

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin lisans programı mezunları Askerlik Kanunu Gereği kısa dönem veya yedek subay olarak askerlik görevlerini yapabilirler. Konu hakkında askerlik şubelerinden bilgi alabilirsiniz.

İki dönem üst üste kayıt yeniletmediğimde kaydım silinir mi?

İki veya daha fazla dönem kayıt yeniletmediğinizde kaydınız silinmemektedir.

Önlisans yazısını nasıl alabilirim?

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri Lisans programı öğrencilerinden, ilk dört yarıyılından en az 120 AKTS kredilik ders alarak, başarılı olan, FF, YZ ve DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması en az 2,00 olan ve diğer yükümlülüklerini yerine getirenler, AÖF bürolarından birine dilekçeyle başvurarak önlisans yazısı alınabilmektedir.

Tek ders sınavı yapılıyor mu?

Anadolu Üniversitesinin Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerine kayıtlı, 2015-2016 öğretim yılında tek dersten başarısız olan ve bu dersini verdiği takdirde mezun olabilecek durumdaki öğrencilere tek ders sınavı 2 Temmuz 2016 tarihinde yapılacaktır.

Öğrencinin güz ve bahar döneminde toplamda tek bir dersi var fakat bu derse 2015-2016 öğretim yılının ilgili yarıyılına kayıt yeniletmemiş ise tek ders sınavına giremeyecektir

 

Bir kurumda staj yapmak istiyorum. Staj yapabilir miyim?

Anadolu Üniversitesinin merkezi açıköğretim ve uzaktan eğitim sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinde staj zorunluluğu bulunmayan programlarda kendi isteğiyle staj yapmak isteyen öğrencilere, “staj yapabileceğine ilişkin” yazı verilmemektedir.

Ancak İşletme Fakültesi Konaklama İşletmeciliği lisans programında isteğe bağlı staj bulunduğundan bu programda kayıtlı öğrencilere istemeleri halinde isteğe bağlı staj yapabileceğine ilişkin yazı verilmektedir.

 

Klavye öğretimi uygulama dersi nasıl yapılmaktadır?

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Önlisans Programının 3. yarıyılında bulunan Klavye Öğretimi dersi devam mecburiyeti olmayan uygulamalı derstir.

Amacı öğrencilere on parmak klavye kullanımını öğretmektir. Klavye öğretimi dersinin sınavı F klavye ile yapılmaktadır. Öğrenciler bu dersin sınavına Q klavye kullanarak giremezler.

Bu dersin işleyiş biçimi ve sınavları ile ilgili bilgiler bu dersten sorumlu öğrencilerin adreslerine ayrıca gönderilecektir.

 

AÖF bürolarının çalışma saatleri nedir?

Açıköğretim Fakültesi bürolarının mesai saatleri hafta içi 8.30 ile 17.30 saatleri arasında sürekli açık tutulmakta ve öğrencilere hizmet vermektedir.

Kış saati uygulamasından dolayı doğu illerinde bulunan AÖF bürolarımız ise hafta içi 8.00 ile 17.00 saatleri arasında sürekli hizmet vermektedir.

Cumartesi-Pazar günleri ile Milli ve Dini Bayram günleri AÖF büroları açık olmamaktadır.

 

Sınavın yapıldığı Cumartesi ve Pazar günlerinde ise AÖF büroları 8.00 – 16.30 saatleri arasında hizmet vermektedir

 

Kayıt yenileme nedir?

Kayıt yenileme, açıköğretim sisteme göre öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin önlisans ve lisans programlarına kayıtlı öğrencilerin her akademik yarıyılın başında o yarıyıla ait ders eklemeleri ya da çıkarmaları sonucunda oluşan eğitim-öğretim ücretlerini takvimde belirlenen tarihlerde ödemek koşuluyla yapmaları gereken zorunlu bir işlemdir.

Kayıt yenileme, kitap basımından sınav organizasyonuna kadar birçok akademik ve idari çalışmaları etkilediği için belirlenen tarihler arasında yapılması gereken zorunlu bir işlemdir.

Kaydını yeniletmeyen öğrenciler, kayıt yeniletmedikleri dönemde sınavlara giremezler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Bu nedenle öğrenime devam etmek isteyen öğrenciler, açıklanan usullere uygun olarak 2015-2016 öğretim yılı bahar döneminde kayıtlarını yeniletmeleri gerekmektedir.

 

Öğrenci kimlik kartımı ne zaman alabilirim?

- ÖSYS Yeni Kayıt

- Af Kapsamında (6353 sayılı Kanun)

- Anadolu Üniversitesi Yurtdışı Öğrenci Giriş Sınavı (AYÖS)

kayıt türlerinden kayıt yaptıran öğrenciler, öğrenci kimlik kartlarını Öğrenci Bilgi Formu ile 5 Kasım 2015 tarihinden itibaren bağlıoldukları AÖF bürosundan takip edebilirler

- ÖSYS Ek Yerleştirme

- İkinci Üniversite

kayıt türlerinden yaptıran öğrenciler, öğrenci kimlik kartlarını Öğrenci Bilgi Formu ile 12 Kasım 2015 tarihinden itibaren bağlıoldukları AÖF bürosundan takip edebilirler.

- Dikey Geçiş

kayıt türlerinden yaptıran öğrenciler, öğrenci kimlik kartlarını Öğrenci Bilgi Formu ile 3 Aralık 2015 tarihinden itibaren bağlı oldukları AÖF bürosundan takip edebilirler.

 

Kayıt yenileme nasıl yapılmaktadır?

Kayıt yenileme işlemleri 3 aşamada gerçekleşmektedir.

  1. Aşaması; ders ekle-sil işlemidir.
  2. Aşaması; kayıt yenileme bedelinin bankaya ödenmesidir.
  3. Aşaması; kaydınızın yenilendiğinin kontrol edilmesidir.

İnternetten aldığım sınava giriş belgesini büroya onaylatmam gerekiyor mu?

Sınava Giriş Belgenizi AÖF bürolarına onaylatmanız gerekmemektedir

Kişisel bilgilerimi nasıl değiştirebilirim?

Fakültemiz kayıtlarındaki kimlik bilgilerinizde değişiklik olması hâlinde, yeni bilgilere ait resmî belgelerle (mahkeme kararı, uluslararası aile cüzdanı, nüfus kayıt örneği gibi) AÖF bürolarına bizzat başvurmanız halinde gerekli değişiklikler yapılacaktır.

Ad ve soyad, doğum tarihi bilgilerinizde değişiklik olması halinde bu değişikliği AÖF bürolarına bildirdikten sonra ücret ödemeden tarafınıza yeniden öğrenci kimlik kartı düzenlenecektir.

E-posta adresi, telefon numarası ve iş-meslek bilgisi değişiklik işlemlerinizi www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresindeki Giriş yapmak için tıklayınız butonuna tıkladıktan sonra, T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak, AÖF bürolarına bizzat başvurarak ya da 0850 200 46 10 - 19 (10 hat) veya 444 10 26 numaralı Etkileşim Merkezini arayarak yapabilirsiniz.

AÖF bürosundan yapılacak bilgi değişiklikleri için bizzat başvurmanız gerekmektedir. Sizin adınıza eşiniz, anneniz, babanız, kardeşiniz veya bir yakınınızın değişiklik işlemi yapma talepleri kabul edilmemektedir.

 

Not Durum Belgesi Transkript nasıl alabilirim?

Not Durum Belgesi (Transkript) öğrencilerin fakültedeki öğrenimleri süresince aldıkları derslerdeki başarı durumunu gösteren bir belgedir. Bu belge öğrencilerin kendilerine verilebileceği gibi dilekçelerinde belirttikleri kişi, kurum ve kuruluşlara da gönderilmektedir.

Not Durum Belgesi almak isteyen öğrenciler veya mezunlar AÖF bürolarına başvurarak alabilirler.

Soyadımı değiştirdim, yeni öğrenci kimlik kartı çıkartmak için ücret ödemem gerekiyor mu?

Ad, soyad ve doğum tarihi bilgilerinde değişiklik olan öğrenciler ücret ödemeden AÖF bürolarından yeniden kimlik kartı isteğinde bulunabilmektedirler.

Büromu nasıl değiştirebilirim?

Bağlı olduğunuz AÖF büro değişikliğini www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresindeki Giriş yapmak için tıklayınız butonuna tıkladıktan sonra, T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak, AÖF bürolarına bizzat başvurarak ya da 0850 200 46 10 - 19 (10 hat) veya 444 10 26 numaralı Etkileşim Merkezini arayarak yapabilirsiniz.

Sizin adınıza eşiniz, anneniz, babanız, kardeşiniz veya bir yakınınızın değişiklik işlemi yapma talepleri kabul edilmemektedir.

Adresimi nasıl değiştirebilirim?

Adres değişikliği işlemlerinizi www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresindeki Giriş yapmak için tıklayınız butonuna tıkladıktan sonraT.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak, AÖF bürolarına bizzat başvurarak ya da 0850 200 46 10 - 19 (10 hat) veya 444 10 26 numaralı Etkileşim Merkezini arayarak yapabilirsiniz.

AÖF bürosundan yapılacak bilgi değişiklikleri için bizzat başvurmanız gerekmektedir.

Sizin adınıza eşiniz, anneniz, babanız, kardeşiniz veya bir yakınınızın değişiklik işlemi yapma talepleri kabul edilmemektedir.

Harçsız öğrenci pasaportu almak için ne yapmalıyım?

“Yurt Dışına Çıkışlarda Harç Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar”da “Bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinliklerine katılmak veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkış yapan öğrencilerin yurt dışına çıkışlarında; Üniversite öğrencisinin ilgili üniversiteden alınacak yazıyı ilgili makama ibraz etmeleri gerektiği” belirtilmektedir.

Yukarıda yapılan açıklamalar kapsamında Harçsız Öğrenci Pasaportu alacak öğrencilerimiz;

1) Hangi ülkeye gideceği, hangi kurumlar aracılığı ile gideceği, Harçsız Öğrenci Pasaportunu hangi vergi dairesinden alacağı, gidiş-dönüş tarihlerini belirtir imzalı dilekçeyi,

2) Kurum kanalıyla gidecek öğrenciler kurumdan aldıkları yazıyı,

“Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Merkez Büro Yöneticiliği Yunusemre Kampüsü 26470 ESKİŞEHİR” adresine göndermesi gerekmektedir.

Durumu uygun görülen öğrencilere Harçsız Öğrenci Pasaportu yazısı Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü tarafından hazırlanır ve Açıköğretim Fakültesi Merkez Büro tarafından öğrenciye posta ya da ödemeli kargo* ile gönderilmektedir.

* Dilekçenizde ödemeli kargo ile gönderilmesini belirtmeniz halinde belgeleriniz ödemeli kargo ile gönderilmektedir.

Diploma yerine çıkış belgesi ya da geçici mezuniyet belgesi alabilir miyim?

Diplomalar sınav sonuçları açıklandıktan sonra en kısa sürede hazırlanarak mezunların bağlı oldukları AÖF bürosuna gönderildiği için mezunlarımıza diploma haricinde geçici mezuniyet belgesi, öğrenim belgesi, yazı gibi mezuniyeti belirten hiçbir belge düzenlenmemektedir.

Diplomalarda açıköğretim ibaresi yer alacak mı?

Anadolu Üniversitesinde açıköğretim ve uzaktan eğitim sistemiyle öğretim yapan 3 fakülte bulunmaktadır. Bunlar Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi ve İşletme Fakültesidir.

  • Açıköğretim Fakültesi bünyesindeki önlisans ve lisans programlarından mezun olan öğrencilerin diplomalarında Açıköğretim Fakültesi ve programın adı yer almaktadır.
  • İktisat Fakültesi bünyesindeki lisans programlarından mezun olan öğrencilerin diplomalarında İktisat Fakültesi ve programın adı yer almaktadır.
  • İşletme Fakültesi bünyesindeki lisans programlarından mezun olan öğrencilerin diplomalarında İşletme Fakültesi ve programın adı yer almaktadır.

 

Ders içeriklerini gösteren belge nasıl alabilirim?

Almış olduğunuz derslerin ders içeriklerini gösteren belgeyi AÖF bürolarına bizzat veya posta yoluyla başvurarak alabilirsiniz.

Muafiyet başvurusunda bulundum, sonucunu nereden öğrenebilirim?

Anadolu Üniversitesinin açıköğretim sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin Muafiyet başvurusunu tamamlayan ve belgelerini AÖF bürosuna teslim eden öğrencilerin muafiyet işlemleri, ilgili dekanlık tarafından incelenecektir. Muafiyet sonuçları, başvurular bittikten sonra 45 (kırkbeş) gün içerisinde açıklanmaktadır. Muafiyet işlemini gerçekleştiren öğrencilerin, öğrenci sayfasında “Akademik Durum” panelinde muaf olduğu ders/derslerin notu MU ile gösterilmektedir.

 

(BAP)-Öğrenci Belgesi’ni kayıt yeniletmediğim dönemde de alabilir miyim?

Öğrenciler kayıt yeniletmedikleri dönemlerde öğrencilik haklarından yararlanamadıklarından Öğrenci Belgesi alamazlar. Bu durumdaki öğrencilere istemeleri halinde Fakültede kayıtlı olduklarını belirten “Öğrenim Durum Belgesi” düzenlenmektedir

Anadolu Üniversitesi Batı Avrupa Programları’nda hangi bölümler bulunmaktadır?

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ BATI AVRUPA ÖNLİSANS PROGRAMLARI

1-Dış Ticaret

2-Halkla İlişkiler ve Tanıtım

3-İlahiyat

4-Turizm ve Otel İşletmeciliği

 

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ BATI AVRUPA LİSANS BÖLÜMLERİ

1-Sosyoloji

2-Türk Dili ve Edebiyatı

 

İKTİSAT FAKÜLTESİ BATI AVRUPA LİSANS BÖLÜMLERİ

1-İktisat

2-Kamu Yönetimi

3-Uluslararası İlişkiler

 

İŞLETME FAKÜLTESİ BATI AVRUPA LİSANS BÖLÜMLERİ

1-İşletme

Batı Avrupa Yükseköğretim Programları’na nasıl öğrenci olabilirim?

Avrupa ülkelerinde geçerli oturma izni olan ve Türk eğitim sistemine göre en az lise veya dengi okul mezunu olan Türk vatandaşı ve soydaşlarının Anadolu Üniversitesi’nin yapmış olduğu BAP Seçme Sınavı’nı veya ÖSYM tarafından yapılan YGS sınavını kazanmış olmaları gerekir. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler ve başvuru tarihleri genellikle mart-nisan ayları içerisinde www.anadolu-uni.de web sayfasında açıklanmaktadır. Başvurular ise yine aynı sayfa üzerinde açıklamalar doğrultusunda sayfada belirlenen tarihler arasında yapılmaktadır.

(BAP)-Seçme Sınavı’na nasıl hazırlanabilirim?

Söz konusu sınav adayların Batı Avrupa Programları’nı başarı ile izleyip izleyemeyeceğini belirlenmesi amacını taşıyan özel yetenek sınavıdır. Adayların sözel bölümde Türkçeyi kullanma güçleri ile sosyal bilimlerde ki temel kavram ve ilkelerle düşünme becerilerini yoklayan sorular bulunmaktadır. Sınavın sayısal bölümünde ise matematik ve fen bilimlerine ait sorular bulunmaktadır.

Anadolu Üniversitesi’nden almış olduğum diploma Avrupa ülkelerinde/yaşadığım ülkede geçerli midir?

Diplomalar, Türkiye’de aynı alanda örgün eğitim veren diğer fakültelerin diplomaları ile eşdeğerdir. Yurtdışında yaşayan mezunlarımız ise bulundukları ülke mevzuatına göre denklik işlemi yaptırabilmektedir.

Seçme Sınavı’na giriş belgemi nasıl alabilirim?

BAP Seçme Sınavı’na giriş belgeleri sınav tarihinde yaklaşık 10 gün önce www.anadolu-uni.de web adresi üzerinde yayınlanmakta ve adayların e-posa adreslerine hatırlatma yapılmaktadır.

Batı Avrupa Programları için internet başvurusunu Köln’deki Batı Avrupa Bürosundan yaptırabilir miyim?

Adayların, başvuru ve kayıt tarihleri içerisinde kayıt için Köln’deki Batı Avrupa Bürosuna gitmelerine gerek yoktur. İnternetten başvuru işlemlerini kendileri bizzat yapmaları gerekmektedir. Batı Avrupa Bürosundan öğrenci adına internet başvurusu yapılamamaktadır.

2015-2016 Öğretim Yılı dikey geçiş kesin kayıt tarihlerini öğrenebilir miyim?

Batı Avrupa Programları’na 2015-2016 öğretim yılında dikey geçiş başvuruları 28 Eylül tarihinde başlayıp 12 Ekim 2015 tarihinde sona erecektir.

İkinci Üniversite kayıt türü nedir? Kimler başvuru yapabilir?

Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlar ile örgün yükseköğretim kurularının lisans bölümlerinde veya önlisans programlarında kayıtlı öğrenciler, aynı alanda olmamak üzere Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin lisans bölümlerinden veya önlisans programlarından herhangi birini tercih edebilirler.

Yabancı Uyruk Öğrenci Sınavı ile Türkiye’deki üniversitelere yerleştirilen yabancı uyruklu öğrenciler de başvuruda bulunabilirler.

Uyruğundan biri T.C. olup yurtdışı yükseköğretim kurumlarını bitirerek Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan denklik belgesi alanlar başvurabilirler.

Herhangi bir örgün yükseköğretim kurumundan kaydı silinenler ile herhangi bir örgün yükseköğretim programında kaydı bulunmayanlar başvuru yapamazlar.

Yurt dışı yükseköğretim kurumlarında halen kayıtlı olup uyruğundan biri T.C. olan öğrenciler başvuru yapamazlar.

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinden mezun olanlar başvuru yapabilirler ancak, halen kayıtlı olanlar başvuru yapamazlar.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi dışında başka bir üniversitede açık veya uzak-tan eğitim sistemi ile öğrenim gören öğrenciler de aynı alanda olmamak üzere başvuru yapabilirler.

Yukarıdaki koşullara uyan lisans veya önlisans mezunu veya kayıtlı öğrenciler İkinci Üniversite kayıt türünden yararlanabilirler.

Başvuru ile ilgili bilgiler bu kılavuzun ilk sayfalarında açıklanmıştır.

İkinci Üniversite kapsamında Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin birinci sınıfına kayıt yaptırılabilecek önlisans programları ve lisans bölümleri;

 

 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ BATI AVRUPA ÖNLİSANS PROGRAMLARI

1-Dış Ticaret

2-Halkla İlişkiler ve Tanıtım

3-İlahiyat

4-Turizm ve Otel İşletmeciliği*

 

 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ BATI AVRUPA LİSANS BÖLÜMLERİ

1-Sosyoloji

2-Türk Dili ve Edebiyatı

 

İKTİSAT FAKÜLTESİ BATI AVRUPA LİSANS BÖLÜMLERİ

1-İktisat

2-Kamu Yönetimi

3-Uluslararası İlişkiler

 

İŞLETME FAKÜLTESİ BATI AVRUPA LİSANS BÖLÜMLERİ

1-İşletme

  • Bu programa alınacak öğrenciler staj yapmak zorundadırlar.

 

Dönemlik-Kredili Sistem nedir?

Dönemlik-kredili sistem; derslerin dönemlik olarak belirlendiği, bir öğretim yılının güz ve bahar olmak üzere iki dönemden oluştuğu, her dönemde bir ara ve dönem sonu sınavının yapıldığı ve yaz okulunun bulunmadığı öğrencilik haklarından yararlanabilmesi için her dönem başında belirlenen tarihlerde kaydını yeniletmesi gerektiği, kayıt yenileme dönemlerinde öğrencilerin Fakülte tarafından atanan dersleri daha sonra ilgili dönemde almak üzere azaltabildiği veya ilgili üst dönemden 45 (European Credit Transfer System) ECTS krediyi geçmeyecek şekilde ders ekleyebildiği, derslerin programda kapladıkları süreye ve gerektirdiği çabaya göre kredilendirildiği ve zorunlu kredi miktarının tamamlanmasıyla mezun olunan eğitim-öğretim sistemidir.

Dönemlik-kredili sistemde öğretim yapılan bölüm ve programlarda kayıtlı öğrenciler “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”ne tabi olmaktadır.

Kredili Sistem Nedir?

Öğrenim yükünün kredi ile tanımlandığı, yıl değil dönemi esas alan, ders sayısının ve ders yükünün buna göre yeniden düzenlendiği, sınıf geçme değil ders geçme esasının uygulandığı, uygulama ve araştırma olanaklarının arttığı, değerlendirmenin harf notu ile göreceli olarak yapıldığı, mezun olmak için tüm dönemleri başarı ile geçmiş olmak değil, zorunlu olan kredi miktarını almış olmak gerektiği bir öğretim sistemidir.

Kredili sistem ders seçiminde öğrenciye özgürlük getirerek, öğrencinin eğitim takvimini aksatmamayı amaçlayan, derslerin programda kapladıkları süreye ve gerektirdiği çabaya göre kredilendirildiği ve zorunlu kredi miktarının tamamlanmasıyla mezun olunan eğitim-öğretim sistemidir.

 

Dönemlik-kredili sistemde seçmeli ders uygulaması var mı?

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin bölüm ve programlarındaki tüm dersler zorunlu olup seçmeli ders bulunmamaktadır.

Kayıt yenileme döneminde fakülteden tarafıma ders ataması yapılıyor mu?

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri dönemlik-kredili önlisans programlarında ve lisans bölümlerinde kayıt yeniletecek öğrencilere öğretim ve sınav yönetmeliği gereğince;

• 30 AKTS krediyi geçmeyecek şekilde Fa-külte tarafından, ders ataması ders kodu sırasında yapılmıştır.

• Öğrencinin tekrar dersi olması durumda; tekrar derslerinin kredisi 30 AKTS krediden az ise öncelikle tekrar dersleri atanmış ve üst dönemden 30 AKTS krediye kadar ders ataması ders kodu sırasında yapılmıştır.

• Tekrar derslerinin kredisi 30 AKTS krediyi geçiyorsa tekrar derslerinin tamamının ataması yapılmıştır.

Öğrenciler Fakülte tarafından atanan dersleri kabul edebilir veya aşağıda açıklanan kurallara göre ders ekle-sil işlemi yaparak atanan derslerini değiştirebilirler.

 

Ders ekle-sil işlemi sırasında bıraktığım dersleri daha sonra hangi dönemde alacağım?

Ders eksiltme işlemi o dersten sorumlu olunmayacağı anlamına gelmez. Öğrenciler sorumlu oldukları derslerin tamamından başarılı olmadan mezun olamayacaklarından, eksilttikleri dersleri dersin açıldığı ilgili dönemde almak zorundadırlar.

Güz dönemi ders ekle-sil işleminde seçmiş olduğum derslerin dökümünü alamamıştım. Bu derslerin dökümünü tekrardan nasıl alabilirim?

Ders ekle-sil işlemini yapan ve onaylayan öğrenciler, “2015-2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi Kayıt Yenileme Bilgi Dökümü” sayfasını yazıcıdan alabilirler. Bu sayfada öğrencilerin ders ekle-sil işlemi sonucunda “Alacağı Dersler”, “Bıraktığı Dersler”, “Ödeme Bilgisi”, “Adres, Büro ve Sınav Merkezi Değişiklik Tarihleri”, “Sınav ve Kayıt Yenileme Tarihleri” gibi önemli bilgiler yer almaktadır.

Yazıcıdan döküm alamayan veya daha sonra döküm alacak öğrenciler, kayıt yenileme süresi içerisinde, T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile http://kayit.anadolu.edu.tr adresindeki, kayıt yenileme linkine giriş yaparak “DİKKAT” başlığı altındaki “2015-2016 Güz Döneminde Alacağınız Derslerin Dökümünü Almak İçin Tıklayınız” butonuna tıklayarak ders ekle-sil işlemi sonucunda derslerin dökümünü alabilirler.

 

Öğrenci Belgeleri yabancı dilde ingilizce, almanca, fransızca olarak düzenleniyor mu?

Sistem üzerinde yer alan öğrenci belgeleri Türkçe, Almanca veya İngilizce (öğrencinin isteğine bağlı) olarak düzenlenmektedir.

Askerlik şubesine öğrencilik durumum ile ilgili bilgi ne zaman gönderilmektedir?

Öğrencilerimizin askerlik tecil işlemleri için öğrenci durumları Fakülte tarafından her öğretim yılı sonunda ve yeni kayıt sonrası kayıt tarihinden itibaren iki ay içerisinde doğrudan Askerlik Şubelerine bilgi verilmek üzere, M.S.B. Askeralma Daire Başkanlığına toplu olarak gönderilmektedir. Fakültemizce öğrencilik durumu zamanında bildirilmiş olmasına rağmen bazı askerlik şubeleri, öğrencilerimize duyuru çıkararak öğrenci durum belgesi istemektedirler. Böyle bir durumla karşılaşan öğrenciler, AÖF bürolarına bizzat başvurarak veya posta yoluyla Öğrenci Durum Belgesi  (EK-C2) alabilirler.

Onur/Yüksek Onur belgesi hangi koşulda verilmektedir?

Kayıtlı öğrencilerden; en az 30 AKTS kredilik ders alıp aldığı tüm derslerini başaran, Dönem Not Ortalaması 3,50 veya üzeri olan Yüksek Onur Öğrencisi, Dönem Not Ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olan Onur Öğrencisi kabul edilir. Ancak disiplin cezası alan veya FF, YZ, DZ ve EK notu olan öğrenci belirtilen not ortalamasını sağlasa bile Yüksek Onur Öğrencisi veya Onur Öğrencisi olamaz.

Genel Not Ortalaması 3,50 veya üzeri olan Yüksek Onur Öğrencisi, Genel Not Ortalaması 3,00 ile 3,49 arasında olan ise Onur Öğrencisi olarak mezun olur. Ancak disiplin cezası alan öğrenci, belirtilen Genel Not Ortalamasını sağlasa bile Yüksek Onur Öğrencisi veya Onur Öğrencisi derecesiyle mezun edilmez.

Diploma ekini Diploma Supplement kaybettim yeniden düzenlenebilir mi?

Diploma Eki (Diploma Supplement) yeniden düzenlenmesini isteyen mezunlarımıza, isteklerini belirten imzalı dilekçeyi “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Merkez Büro Yöneticiliği 26470 ESKİŞEHİR” adresine göndermeleri halinde tekrar Diploma Eki (Diploma Supplement) düzenlenerek dilekçelerinde belirtilen adreslerine gönderilmektedir.

Sınavlara cep telefonu ile katılabilir miyim?

Açıköğretim sistemiyle öğretim yapan fakültelerde kayıtlı öğrenciler, sınavlarda cep telefonu, diğer iletişim araçları, ders malzemesi (kitap, ders notu vb.) ile sınav binasına giremeyeceklerdir.

Sınav binasının girişinde öğrencilerin üst araması yapılacak, üzerinde cep telefonu, diğer iletişim araçları, ders malzemesi (kitap, ders notu vb.) olanlar sınav binasına alınmayacaklardır.

Herhangi bir mağduriyet yaşamamanız için sınavlara gelirken yanınızda cep telefonu, diğer iletişim araçları, ders malzemesi (kitap, ders notu vb.) bulundurmayınız.

Sınav binalarının girişinde bu cihazların herhangi bir yere veya kişiye teslimi ile ilgili sorumluluk öğrenciye ait olup cihazın kaybolma veya çalınmasından Üniversitemiz sorumlu tutulamaz.

 

Başarı notu hesaplanmasında alt sınır uygulanması nedir?

Açıköğretim sistemine göre öğretim yapılan programlarda öğrencilerin notlarının BDS katılabilmesi için ham başarı notlarının belirli bir baraj değerini aşması gerekmektedir. Başka bir deyişle ders bazında Başarı Notuna Alt Sınır (BNAS) uygulanmaktadır. Başarı notuna alt sınır değeri (İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında İngilizce okutulan dersler hariç) 25’tir.

Bunun anlamı şudur; başarı notu 25 ve altında ise o öğrencilerin notu değerlendirmeye, yani o ders için başarı notu ortalaması hesabına katılmaz. Böylece tüm derslerde başarının belirli bir düzeyinin altına düşmesi engellenmiş olur. 25 ve 25’in altında başarı notu alan öğrenciler o dersi tekrar almak zorundadırlar.(Yeni Yönetmelikle bu değişmiş olup, artık her alt sınırı ilgili birim belirleyecek)

Başarı notu alt sınırının altında kalan öğrencilere FF harf notu verilir. Bu öğrencilerin notları başarı notlarının ortalaması hesabında dikkate alınmaz. Başarı notuna alt limit uygulanmasının amacı, aşırı düşük notlarla öğrencilerin BDS istatistiği üzerindeki olumsuz etkisini ortadan kaldırmaktır.

İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında İngilizce okutulan derslerin başarı notunda 100 ile 70 arası alınan notlar AA ile CC arasındaki harf notlarına dönüştürülecektir. 60 ile 70 arası alınan notlar DD-DC-CD harf notlarına dönüştürülecek ve öğrenciler 2.00 genel not ortalamasını sağlamaları halinde başarılı olarak kabul edilecektir. İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında İngilizce okutulan derslerin başarı notuna uygulanacak alt sınır değeri 60 olarak belirlenmiştir. Bu derslerden 60’ın altında başarı notu alan öğrenciler o dersi tekrar almak zorundadırlar.

 

Mezun olabilmek için kaç kredilik ders almam gerekiyor?

Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerine kayıtlı öğrencilerin mezun olabilmeleri için; önlisans programlarında en az 120 AKTS kredilik, lisans bölümlerinde 240 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, GNO’sı en az 2.00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.

Bütün dersleri başarmış FF, YZ ve DZ notu olmayan ancak, GNO 2.00’ın altında kalan öğrencilerin, mezun olabilmeleri için CC’nin altında not aldığı dersleri tekrar etmek suretiyle GNO’nı 2.00’ye yükseltmeleri gerekmektedir. Bu durumda olan öğrenciler, ilgili dönemde kayıt yenileterek CC’nin altında not aldığı dersleri tekrar eder ve GNO’nı 2.00 veya üstüne çıkartırsa mezun olabilirler

 

Güz dönemi kayıt yenileme işlemleri ne zaman yapılacak?

Anadolu Üniversitesinin açıköğretim sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerindeki önlisans ve lisans programlarına kayıtlı öğrencilerin güz dönemi kayıt yenileme işlemleri Ders Ekle-Sil işlemi ve Kayıt Yenileme Bedelinin Bankaya Ödenmesi olmak üzere iki aşamalı olarak gerçekleştirilecektir.

Kayıt yenileme işlemleri; 12 Ekim 2015 Pazartesi günü başlayıp 23 Ekim 2015 Cuma günü mesai saati bitiminde sona erecektir. Mazeretli olanlar 23 Ekim 2015  tarihlerinde kayıtlarını yenileteceklerdir.

Güz Döneminde kayıt yeniletecek öğrencilere ders atamaları ders kodu sırasında 30 AKTS krediyi geçmeyecek şekilde Fakülte tarafından yapılacaktır. Öğrenciler tekrar ettiği dersler hariç, Fakülte tarafından atanan dersleri eksiltebilir veya toplam 45 AKTS krediyi geçmeyecek şekilde üst yarıyıldan ders ekleyebilir. Ders ekle-sil işlemi http://kayit.anadolu.edu.tr  adresinden yapılacaktır. Öğrenciler, bankaya ödeme yapmadığı sürece ders ekle-sil işlemi yapabilirler. Bankaya ödeme yapıldıktan sonra ders silme işlemi yapılması mümkün olmamaktadır. Ders ekle-sil işlemi yapmadan bankaya kayıt yenileme bedelini ödeyen öğrenciler, Fakülte tarafından atanan dersleri kabul etmiş sayılırlar. Öğrencilerin ileride sorun yaşamamaları için banka ödemesi yapmadan öncehttp://kayit.anadolu.edu.tr adresinden Kayıt Yenileme linkine girerek sorumlu oldukları dersleri mutlaka incelemeleri gerekmektedir.

one day AÖF
20.10.2015








 Ücretsiz GÜMÜŞ NOTLAR  21.05.2024
Anadolu AÖF Sınav giriş belgeleri.
ATA AÖF ders Özetleri
GÜZ ARA sınavı / Gümüş notlar hazır
AÖF'te 2 yıllıktan 4 yıllık hangi bölümlere geçiş yapılabilir?
AÖF Not Hesaplama Robotu
Anadolu AÖF Sınav sorumluluk üniteleri.
Anadolu AÖF 2021 yaz okulu
Anadolu AÖF ders özetlerinin GÜNCELLEMELERİ
Ücretsiz çözümlü DENEME sınavları
BİZİ INSTAGRAM'DAN TAKİP EDİN

CANLI REHBERLİK

AÖF AKADEMİK TAKVİM
Anadolu ve ATA AÖF 2023-2024 Güz-Bahar dönemi ve Yaz okulu akademik takvimi için tıklayınız.

AÖF BÜROLARI
Açıköğretim Fakültesi Ankara, İstanbul ve diğer tüm illerdeki büroların adresi ve telefonu için tıklayınız.

AÖF NOT HESAPLAMA ROBOTU
Dönem not hesaplama robotu için tıklayınız

ONLİNE DERSLER
Matematik 1-2, Genel Matematik, İngilizce 1-2 , İktisata Giriş 1-2, Genel Muhasebe 1-2, Mikro İktisat, Türk Dili-2, Maliye Politikası-2 dersleri için online kurslarımız devam etmektedir.

 
Facebook
üzerinden takip et

Rehberlik panelinden Online soru sor

Kurs Merkezimize
ulaşın

KPSS panelinden
soru sorun
 
Alfa Bilgisayar Tek.Yay.Ltd. Şti.© 1997
Sitede yer alan tüm içeriğin her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.

Karyağdı/4 sokak Alfa Akademi Ap. No:17 Elmalı/ Antalya
bilgi@onedayaof.com Tel: 0312 346 40 30