one day AÖF
 "tek günde ders geçme tekniği"
28 yıllık ALFA Akademi güvencesiyle
AÖF koordinatörü / Rehber öğretmen  
Sinan Hoca: 0530 411 6630 
Yeni üyelik    |    Üye Paneli
 
   

     

AÖF'te hangi bölümü okumalıyım?

Uzaktan öğretim ile öğrenciye iletişim teknolojilerinden yararlanarak öğrenme imkanı sağlayan Açık Öğretim Sisteminde “AÖF'te hangi bölümü okumalıyım?“ sorusu öğrencilerimizin kafalarını meşgul eden soruların başında gelmektedir. Bu yazımızda öğrencilerimize karar alma sürecinde yardımcı olması amacıyla öncelikle AÖF lisans programları kısaca ele alınacak ve gerek öğrencilik gerekse mezuniyet sonrasında bu bölümlerin farklı avantajları ortaya konacaktır.

Türkiye Programları çerçevesinde “İktisat Fakültesi”, “İşletme Fakültesi” ve “Açıkğretim Fakültesi”, bulunmaktadır. Mevcut durumda bu fakültelerde aşağıdaki bölümler bulunmaktadır.

İktisat Fakültesi:
   İktisat
   Maliye
   Kamu Yönetimi
   Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
   Uluslararası İlişkiler bölümleri

İşletme Fakültesi:
   İşletme
   Konaklama İşletmeciliği
   Havacılık İşletmeciliği (2015-2016 öğretim yılında açıldı)
   Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi (2015-2016 öğretim yılında açıldı)

Açıköğretim Fakültesi:
 
Felsefe
  Tarih
  Sosyoloji
  Türk Dili ve Edebiyatı
  Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (2015-2016 öğretim yılında açıldı)
  Sağlık Yönetimi (2015-2016 öğretim yılında açıldı)
  Sosyal Hizmet (2015-2016 öğretim yılında açıldı)
  Yönetim Bilişim Sistemleri (2015-2016 öğretim yılında açıldı)

Bölüm seçimi yaparken öğrencilerimizin tercihine yön veren çeşitli hususlar bulunmaktadır. İlk olarak “sınavların ve konuların kolay olduğu, rahatlıkla derslerin geçileceği bölümlerin” tercih edilmesi eğilimi vardı. Bu noktada “One day AÖF” ile artık dersleri geçmek çok kolay. Dolayısıyla tercih esnasında dikkat edilmesi gerekli olan diğer hususlara yoğunlaşmak gerekmektedir. Bu hususların en önemlilerinden birisi “mezun olunduğunda yararlanılacak iş imkanlarıdır”.

Başta maliye , işletme , iktisat , kamu yönetimi , Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri , Uluslararası İlişkiler bölümleri bölümü olmak üzere buradan mezun olunduğunda öğrencilerimiz isterlerse yükseköğrenimlerine, yüksek lisans ve doktora olanaklarını değerlendirerek devam edebilirler. Böylelikle akademik yolda ilerleyebilirler.

İş imkanları açısından kamu ve özel olarak konuyu ikiye ayırabiliriz. Kamuda yer alan bakanlıklar kariyer mesleği (ayrı bir makalede detaylı incelenecek ) adı altında yarışma sınavı ile alım yaptıkları uzmanlıklar, müfettişlikler, memurluklarda istihdam imkanı vardır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu olma şartının arandığı istihdam olanaklarına işletme, iktisat, uluslar arası ilişkiler, maliye, kamu yönetimi ve Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri gibi bölüm mezunu öğrencilerimiz başvurabilmektedirler.

Özelde ise işletme mezun arkadaşlar pazarlama, satış, muhasebe, finans, denetim ve insan kaynakları gibi çeşitli alanlarda görev yapabilirler. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu arkadaşlarımız özel sektörün personel ve insan kaynakları bölümünde aranan adam durumundadırlar. Gerek geniş konu kapsamı gerekse de analitik yönü kuvvetli bir sosyal bilim olması dolayısıyla İktisat bölümü, mezuniyet sonrası kariyer olanakları oldukça geniş nadir bölümlerden birisidir. Hem özel de hem de kamuda iş imkanı oldukça geniştir.

Kısaca maliye, işletme, iktisat, kamu yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Uluslararası İlişkiler bölümleri bölümü mezunları çeşitli kurumlar tarafından açılan müfettiş, meslek memuru, diplomat, denetçi ve uzman yardımcılığı sınavlarına girebilir, devlet ve özel sektöre ait bankalarda, yerel yönetimlerde, işletmelerde ve sivil toplum kuruluşlarında istihdam edilebilmektedir. Bu kurumların başında Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı, BDDK, SPK, EPDK gibi üst kurullar, Kamu ve Özel Bankalar, Belediyeler Kalkınma Ajansları gelmektedir.

Burada diğer önemli konu okunacak bölüm size ne kadar uygun ? Daha önce okuduğunuz bölüm varsa yeni okuyacağınız bölüm ne kadar tamamlayıcı olacaktır? Bu sorular ve benzeri sorulara doğrudan bir cevap vermenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Yani her arkadaşımız için farklı bir durum söz konusu olabilecektir. Tavsiyemiz , “Rehberlik” bölümümüzle irtibata geçerek size en uygun planlamayı yapma konusunda profesyonel destek almanızdır.

Son olarak, özellikle son yıllarda işletme ve iktisat mezunlarının çok olması dolayısıyla bu bölümler yerine daha az mezunu bulunan diğer bölümlerin tercih edilmesi gerektiği gibi bir yanlış algı oluşmuş bulunmaktadır. Gerçeklik payı çok az olan bu yargı öğrencilerimizin yanlış tercihte bulunmalarına neden olmaktadır. Esasında özellikle mezuniyet sonrası kamu kurumlarına girişteki rekabetin bir hayli yüksek olduğu böyle bir ortamda önemli olan öğrencilerimizin bireysel anlamda göstereceği gayrettir . Dolaysıyla öğrencilerimizin ilgi alanlarına ve ilerde bulunmak istedikleri görevler doğrultusunda tercih yapmaları hem öğrencilik döneminde hem de mezuniyet sonrası dönemde büyük fayda ve kolaylıklar sağlamaktadır.

one day AÖF
2.08.2015








 Ücretsiz GÜMÜŞ NOTLAR  21.05.2024
Anadolu AÖF Sınav giriş belgeleri.
ATA AÖF ders Özetleri
GÜZ ARA sınavı / Gümüş notlar hazır
AÖF'te 2 yıllıktan 4 yıllık hangi bölümlere geçiş yapılabilir?
AÖF Not Hesaplama Robotu
Anadolu AÖF Sınav sorumluluk üniteleri.
Anadolu AÖF 2021 yaz okulu
Anadolu AÖF ders özetlerinin GÜNCELLEMELERİ
Ücretsiz çözümlü DENEME sınavları
BİZİ INSTAGRAM'DAN TAKİP EDİN

CANLI REHBERLİK

AÖF AKADEMİK TAKVİM
Anadolu ve ATA AÖF 2023-2024 Güz-Bahar dönemi ve Yaz okulu akademik takvimi için tıklayınız.

AÖF BÜROLARI
Açıköğretim Fakültesi Ankara, İstanbul ve diğer tüm illerdeki büroların adresi ve telefonu için tıklayınız.

AÖF NOT HESAPLAMA ROBOTU
Dönem not hesaplama robotu için tıklayınız

ONLİNE DERSLER
Matematik 1-2, Genel Matematik, İngilizce 1-2 , İktisata Giriş 1-2, Genel Muhasebe 1-2, Mikro İktisat, Türk Dili-2, Maliye Politikası-2 dersleri için online kurslarımız devam etmektedir.

 
Facebook
üzerinden takip et

Rehberlik panelinden Online soru sor

Kurs Merkezimize
ulaşın

KPSS panelinden
soru sorun
 
Alfa Bilgisayar Tek.Yay.Ltd. Şti.© 1997
Sitede yer alan tüm içeriğin her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.

Karyağdı/4 sokak Alfa Akademi Ap. No:17 Elmalı/ Antalya
bilgi@onedayaof.com Tel: 0312 346 40 30