Açıköğretim Mezunları KPSS'de Eşit Şartlarda mı Yarışıyor?
Her üniversite öğrencisi gibi Açıköğretim Fakültesi öğrencileri de okul bitimini müteakip iş bulma telaşı içerisine girmektedirler. Ülkemizde iş ararken en önemli alternatif ise devlet kurumlarıdır . Devlet kurumlarının işe almada en önemli kriteri ise herkesin bildiği gibi KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavı.
Kamu Personeli Seçme Sınavı, A grubu ve Öğretmenlik için her yıl , B grubu kadrolar için ise iki yılda bir (çift yıllarda) Lisans öğrencileri için, Temmuz ayında; Lise – Önlisans öğrencileri için, Eylül ayında yapılan bir sınavdır. Bu çerçevede 2020, 2022, 2024... yılında hem B grubu hem A grubu sınavı yapılacaktır. Kamu Personeli Seçme Sınavı, tüm adaylar için belirli alanlarda test tekniğine göre hazırlanmış sorulardan oluşan objektif bir sınavdır. Dolayısıyla Açıköğretim Fakültesi mezunu ile Gazi Üniversitesi mezunu arasında hiçbir fark yoktur .
Yıllardır içinde olduğumuz eğitim hayatı sürecinde , hem örgün okul hem açıköğretim mezunları ile tartıştığımız konuların başında KPSS'de eşit olup olmadıkları sorunsalı gelir. Genelde açıköğretim mezunu arkadaşlar , matematik vb. derlerinin zayıf olduğundan veya örgünün çok daha farklı olacağından dem vurarak eşit bir yarışta olmadıklarını söylerler. Eskiden bunun böyle olmadığını uzun uzadıya anlatmamız gerekirdi. Ancak artık açıköğretim mezunları bırakın KPSS B ve öğretmen kadrolarına atanmayı; müfettiş, uzman, hakim, denetmen ve kontrolör yardımcılığı gibi kadrolarında kendilerine yer bulmaya başladılar.
Meramımızı bir örnek üzerinden, ayağı yere basan ve ülke gerçeklerini dikkate alan bir şekilde anlatmaya çalışalım. X üniversitesinin İİBF'nin İktisat bölümü ile AÖF İktisat bölümünü ele alalım.
1-Okutulan ders kitapları açışından değerlendirme yapmamız gerekirse ; X üniversitesinde okutulan ders kitabı, ya ders hocasının kitabı (kitabı yoksa genelde notlarının yeterli olduğunu vurgular ) ya da bir başka hocanın ders kitabını tavsiye eder. AÖF iktisat bölümüne baktığımızda ise sadece bir kitabı 8-10 değerli hocanın ünite paylaşarak yazdığı görebilmekteyiz. Seçilen hocalar Anadolu Üniversitesiyle kalmamakta, Türkiye'nin en seçkin hocalarına yazdırılmaktadır.
2-Örgün/Uzaktan eğitim kıyaslaması açısından baktığımızda ; Türkiye gerçekleri göz önüne alındığında, X üniversitesinde iktisat bölümü öğrencisi de diğer bir çok yerdeki öğrencide olduğu gibi örgün üniversiteyi aöf öğrencisi (derse gitmeden) gibi okuma alışkanlığı var. Bu ve benzeri bölümlerde ders devam mecburiyeti olan çok nadir ders vardır. (Teknik ve uygulamalı bölümler hariç)
3-KPSS sınavı açısından baktığımızda; X üniversitesinde iktisat bölümü öğrencisi veya açıköğretim öğrencisi için durum çok farklı değil. Okul bir şekilde bittikten sonra eğer KPSS'ye girme niyetleri varsa oturup her şeye sıfırdan başlamaları ve sınava uygun kaynakları bitirmeleri gerekmektedir. Son yapılan KPSS sınavında Türkiye geneli iktisat ortalaması 4 'ün biraz üzerinde olduğu dikkate alınırsa durum daha iyi anlaşılacaktır.
Sevgili arkadaşlarım, özetle siz gerçekten kazanmak istediğiniz kadroyu kafanıza oturtmuş ve gereken çalışmaları yapmışsanız gerisi tamamen palavra olmakta. Özellikle mülakat süreci, çalışılan kaynak vb. konularında sizden gelen talepleri de dikkate alarak, bu mevzuyu tartışmaya devam edelim…Kolaylıklar....
one day AÖF
12.12.2023
|