Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi halen 34 önlisans programı, 17 lisans programı ile faaliyet göstermekte ve üniversite adaylarına oldukça geniş bir yelpazede eğitim imkanı vermektedir. Genel üniversite eğitiminin en temel sorunu olan mezunların iş bulma problemleri, Açıköğretim öğrencilerinin de daha kayıt olmadan karşısına çıkan en temel sorundur.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, 30 yılı aşkın bir süredir eğitim vermekte olup İşletme, İktisat gibi bölümlerin yanında Çocuk Gelişimi, Sosyal Hizmet ve Havacılık İşletmeciliği gibi yeni ve oldukça popüler bölümlerle de farklı alternatifler oluşturmaktadır. Her üniversitede olduğu gibi Anadolu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Bölümlerinde de her bölümün kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.
“ one day AÖF ” olarak Açıköğretim sistemindeki tüm bölümleri makale konusu yaparak detaylıca incelemeyi düşünüyoruz. Bu makalemizde , açıköğretim mezuniyetinin Türkiye genelinde ne anlam ifade ettiğini ve örgün bir üniversiteyle iş dünyası karşısındaki durumunu değerlendirmek istiyoruz. Öncelikle bir eğitim sisteminin bugününü , dünün belirlediğini unutmamak gerekir. Vaktiyle, açıköğretim sistemi ülkenin üniversiteli sayısının arttırılması ve sadece “diploma” ihtiyacının giderilmesi ( emekliliğinde daha yüksek maaş almak için vb.) amacıyla kapısı çalınan bir eğitim sistemiydi. Şimdiler de benzer niyetlerin oldukça azaldığı, bir şeyler öğrenmek , farklı bir iş sahasını keşfetmek vb. amaçlarla tercih edildiğini görmekteyiz.
Günümüz iş dünyasının en önemli aktörlerinden olan işveren profiline baktığımızda, 40-60 yaş arası bir bantta olduklarını görüyoruz. İşverenlerin üniversite yıllarında gittiğimizde (üniversite okumayanlar da dahil), açıköğretimin günümüzden çok farklı algılandığı dönemlerde ister istemez bilinçaltlarında olumsuz yer ettiğini söylemek çok abartılı olmayacaktır.
Sevgili arkadaşlar , son yılların devamı olarak 2015-2016 eğitim yılı içerisinde de çok ünlü üniversitelerde okuyan/mezun veya üst düzey görevlerde çalışanlar insanların açıköğretim bölümlerine kayıt yaptıracağını göreceğiz. Ülkemizin eğitim ortalamasının oldukça üzerinde eğitim materyalleri (kitap, video vs.) ile bir çok insana farklı alanlarda ufuk açıcı eğitimler sunulacak. Burada önemli bir noktayı belirmemiz gerekir. Dünyanın eğitimde geldiği noktaya baktığımızda, artık uzaktan eğitim öncelikli bir platforma dönüşme eğilimindedir. Mesela bir bilgisayar öğrencisi Hindistan'da hiç Amerika'ya gitmeden Amerika'daki bir üniversitenin derslerine katılabilmektedir. Çok yakın gelecekte , bizde de artık evde iken derse katılımın yaygınlaşacağını söylemek mümkün. Şu anda bile özel kurslar, bazı özel üniversiteler ve azda olsa kamu üniversitelerinde uygulamaları görmek fazlasıyla mümkündür.
O zaman can alıcı soruyu sorma zamanı gelmiş demektir. Bilin bakalım, yukarıda bahsettiğimiz sistemleri Türkiye'de en iyi kim uygulayabilir? Tabii ki, tecrübesi, alt yapısı ve eğitim kadrosuyla en hazır sistem açıköğretim sistemidir. Yakın zaman da açıköğretim mezunlu algısı çok değişecektir ( mevcut durumda da iyi örnekler görmekteyiz ). İş dünyasının bundan kendini yadsımasının mümkün olmayacağını ve artık gelinen noktada azda olsa işverenlerin üniversiteden ziyade liyakate baktıklarına şahit olmaktayız. Yukarıda da belirttiğimiz gibi “ one day AÖF ” olarak bütün bölümleri ve iş imkanlarını teorik ve pratik açıdan inceyeceğiz
one day AÖF
4.08.2015
|